Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Στο μεγάλο κεφάλαιο της επικοινωνίας συναντάμε και τη γλώσσα του σώματος αφου αποτελεί κύριο παράγοντα κατανόησης πολλών βασικών στοιχείων του συνομιλιτή μας. Μόνο ο προφορικός λόγος είναι πολύ λίγος για να έχουμε μια πλήρη εικόνα όλων όσων θέλει να μας μεταδόσει ο απέναντί μας. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι κατάλληλες εξηγήσεις για τις κινήσεις που κάνουμε, τη κλίση που παίρνει το σώμα μας όταν μιλάμε ή ακούμε κάποιον, ακόμα και για τις εκφράσεις που σχηματίζει το πρόσωπό μας.


ΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ένα βασικό στοιχείο στη συνομιλία μας με κάποιον είναι η κλίση που θα έχει το σώμα μας. Όταν δηλαδή το σώμα μας γέρνει προς τα εμπρός (συνήθως όταν καθόμαστε), αυτό σημαίνει οτι ακούμε με προσοχή και συμπαθούμε τον συνομιλητή μας. Έρευνες δείχνουν οτι όταν ο ένας ομιλητής γέρνει προς το μέρος του άλλου, ο δεύτερος τίνει να μιλάει περισσότερο. Αντίθετα, όταν κάποιος τεντώνεται προς τα πίσω δείχνει αρνητικόητα ή ακόμα και αντιπάθεια.Αυτό είναι μια αντίδραση εγγεγραμμένη στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, προσπαθούμε δηλαδή να αποφύγουμε και να απομακρύνουμε κάθετι δυσάρεστο. Τέλος, στη γνωστή στάση "σταυροπόδι", άν τα πόδια είναι στραμμένα προς το μέρος του ατόμου που μιλάει, αυτό σημαίνει οτι ακούει με προσοχή και ενδιαφέρον τα λεγόμενά του.

ΣΤΑΣΗ:"ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ"
Πρόκειται για μια πιο αρσενική στάση, στην οποία ο συνομιλητής σου κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα προς τα πίσω και παριστάνει πως τα ξέρει όλα. Επειδή όμως αυτή η στάση δείχνει ανωτερότητα και υψηλή αυτοπεποίθηση καλό θα είναι να μπορείτε και να την αντικρούσετε. Και πώς θα γίνει αυτό; Μόνο όταν καθρεφτήσετε τη δική του στάση, δειχνοντάς του έτσι ότι σκέφτεστε με τον ίδιο τρόπο,ή όταν του προσφέρετε κάτι για να καταφέρετε να βγεί απο αυτή τη θέση τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

ΧΕΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Μια στάση που τη συναντάς απο ένα πεισματάρικο πιτσιρίκι μέχρι και σε έναν θυμωμένο ενήλικα. Σε όλες τις περιπτώσεις η στάση αυτή δείχνει αρνητισμό,θυμό και ενοχλημένη στάση.

ΜΕΤΑΙΧΜΙΑΚΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
Πρόκειται για τη στάση "καθρέφτισμα" όπου και οι δύο συνομιλητές έχουν την ίδια στάση. Αυτό φυσικά δείχνει το πόσο ενδιαφέρον μας φαίνεται ο απέναντί μας και πόσο μας αρέσει το θέμα συζήτησής μας.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Ένα αξιόπιστο σημάδι οτι η συζήτηση έχει χαλαρώσει είναι όταν ο συνομιλητής σου στρέφει το βλέμμα του αλλού. Επίσης η αποφυγή της επαφής με το βλέμμα μπορεί να δείχνει αγένεια  αλλά ακόμα και οτι ο συνομιλητής σου ψεύδεται η θέλει να αποκρύψει την αλήθεια. Το λεγόμενο "κάρφωμα" πάλι, συνήθως μας προδιαθέτει για κάτι αρνητικό, όπως αμφισβήτηση για όσα ακούμε ή ετοιμότητα για αντιπαράθεση. Ακόμα, όταν τα μάτια "παίζουν" πέρα-δώθε δηλώνουν ανασφάλεια και ο συνομιλητής ψάχνει διέξοδο διαφυγής. Αντίθετα, όταν τα μάτια είναι ορθάνοιχτα δείχνουν έκπληξη, ευχαρίστηση και έντονο ενδιαφέρον. Όταν το βλέμμα στρέφεται πλάγια και προς τα πάνω (αριστερά για τους δεξιόχειρες και δεξιά για τους αριστερόχειρες) σημαίνει οτι ο συνομιλητής μας προσπαθεί να ανακαλέσει κάτι στο νού του και να δημιουργήσει μια εικόνα. Όταν κοιτάζει όμως πλάγια και προς τα κάτω δεξιά με μια μικρή πλάγια κλίση του κεφαλιού,ανακαλεί κάποια αίσθηση που είχε στο παρελθόν. Τέλος, αν κάποιος κοιτάζει χαμηλά και αριστερά συνήθως συνομιλεί με τον εαυτό του.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ
Και όμως το βλέμμα έχει χαρακτήρα και μπορείς να το καθορίσεις σύμφωνα με το μύνημα που θες να περάσεις. Όταν κοιτάς τον απεναντί σου στις περιοχές απο τα μάτια και πάνω, το βλέμμα σου είναι τυπικό και επαγγελματικό. Όταν όμως το βλέμμα σου περιστρέφεται στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα του άλλου τότε περνάς ένα διαφορετικό μύνημα που μπορεί να θεωρηθεί και σαν φλέρτ.

ΒΛΕΜΜΑ "ΝΤΑΙΑΝΑ"
Το βλέμμα που χάρισε στην Νταϊάνα το προσωνύμιο "συνεσταλμένη" είναι ακριβώς αυτό: χαμηλωμένο κεφάλι με μια μικρή κλίση και υψωμένο βλέμμα προς την αντίθετη κατεύθυνση.Συγκαταλέγεται στα μη-λεκτικά σήματα υποταγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου